Tervezés

Nos, most hogy cirka 132 nap alatt meg is lettek a tervek, összegzem a történteket.

Először is gyorsan elhesegetek néhány kételyt (ezek bennem is meg voltak). Egy ház tervezése nem csak annyiból áll, hogy hol legyen ablak, mekkora lesz a ház, hány wc lesz, hol lesz szekrény, stb.

2017 január 1.-től már nincs olyan hogy építési engedély, csupán bejelentési kötelezettség van (300m2 alatti épületre). Joggal jöhet most a kérdés, miért volt akkor 132 nap a tervezés. Nos, egyszerű a válasz. A felelősség átkerült a tervezőre és mindent az utolsó szögig meg kell tervezzen. Mi ez a minden? Sorolom:

  • Építészeti tervek (vázlatok, alaprajzok, metszetek, kiviteli tervek)
  • Építészeti műszaki leírás
  • Statika
  • Tűzvédelem
  • Gépészet, energetika
  • Elektromos terv
  • Geodézia

És ez persze gondolatjelenként százezrek. Alakul a buli… 🙂

Csatolok két képet csak hogy átérezzétek a dolog bonyolultságát.

 

Érdemes bekérni (mint mindenhol) több tervezői ajánlatot, mi is ezt tettük. Kaptunk olyat is ahol olyan vastagon fogott a cerúza, hogy azt hittem hogy az asztalt átégeti, de volt olyan is, hogy ő megcsinálja az építésztervet, a többit meg intézzük mi. Aha ja..

Végül sikerült megtalálni az aranyközéputat és elkezdtük a tervezést.

1. lépés – Geodézia

Ez volt az első személyes találkozásunk a tervezőkkel. Apja – fia. Nagyon szimpatikusak voltak, és segítőkészek. Kijöttek a telekre felmérték a terepet, és elkezdték a geodéziai felmérést egyből. Ha vki látott már az utakon ilyen 3 lábú sárga vmit ami úgy néz ki, mint egy fényképező egy nagy állványon és néz a messzeségbe és egy másik vkit aki egy pálcát tart a kezében, na ők éppen geodéziai felmérést végeznek. Itt megnézik a telek szélességét, hosszúságát, milyen szintkülönbség van a telek szélei között, sőt a szomszéd házakat is felmérik. Hol vannak a közművek, tűzcsap a környéken, fák a telken, tájolás, mindent.

Tartott kb 2 órát és meg is volt az első lépés.

2. lépés – Tervezés

Na ez már izgi volt. Itt ment az oda-vissza emailezgetés. Ilyen elrendezés lenne jó, ennyi szoba, külön WC, gardrób, stb. Nagyon fontos megjegyezni hogy egy ház beépítettsége két dologtól függ. Mennyi a beépítési százalék és mennyi a zöldterületi arány.

Beépítési százalékba beletartozik minden olyan elem, ami 1,5-nél magasabb. Tehát a fal, a tető, a pince, de már a járda nem. Az a zöldterületi aránynál számít. Viszont a falnál már a szigetelés vastagasága is számít. Csak mondok egy pédát. Nálunk a max beépíthetőség 135 m2. A terveink szerint 134,5 lett a miénk, de ez bruttó. A ház nettó területe 104 m2. Látható hogy egy 30 cm fal + a szigetlés több mint 30 m2. Durva…

És akkor jön a zöldterületi arány, nálunk ez nem sokkal több mint a ház. 5%-ban tudtunk gondolkodni, kocsibeállóban, járdában, teraszban ami nagyon kevés. Így terveztünk be egy kisebb pincét. Így a kocsibeálló nem foglal helyet. A terveken…

És akkor még néhány hasznos ötlet. Benapozottság. Milyen a telek fekvése. Szerencsére a miénk dél – nyugati így pont a telek hátsó részére tudtuk tenni a nappalit, ahova déltől végig süt a nap. Mondjuk így az árnyékolást kell megoldani, de azt még mindig egyszerűbb, mint napot csiholni egy árnyékos oldalra. Ha vki tud ilyet szóljon… 🙂

A végleges tervekre a ház közelítő színeit is meg kell adni (külső). Közelítő remélem elég, mert ki tudja mire odajutunk milyen árnyalat fog megtetszeni. De azért ha most azt mondod, hogy homok szín tetszik, akkor mire odajutsz ne mondj a kivitelezőnek pirosat, mert lehet magához nyúl.

3. lépés – Gépészet

Na itt is sokat tököltünk. Milyen fűtés legyen? Korábban már elmentünk a konstrumára ahol sok hasznos és kevésbé hasznos infót kaptunk, de arra jó volt hogy prospektusakat beszerezzünk, majd utána olvassunk mindennek. Következő lépésként elmentünk a céghez és személyesen beszéltünk velük, ahol még több minden kitisztult.

Alapszabály, ne hagyd magad befolyásolni mert az atyaúristent is eladják neked, hogy ez a „legjobblegtutibbatöbbiszar” címszóval.

Na de miket is lehet választani.

  • Gáz ( ma már csak kondenzációs kazánt lehet) Kondenzációs kazán egy olyan zárt rendszer, ami nem a helyiség levegőjét használja égéshez, hanem azt is kintről szívja be. Tehát szénmonoxid mérgezés kizárva.
  • Geotermikus fűtések: itt megkülönböztetünk 3 félét: hő-levegő, föld-levegő, víz-levegő. Ebből a hő-levegő még az ami elérhető áron (2 millától) van de ebből nagyon meg kell nézni hogy milyen a hatásfoka a gépnek. Az olcsóbb gépek 5 fok alatt nagyon rossz hatásfokkal működnek. Onnantól kb annyiba kerül mintha klímával fűtenél. Ha pénz nem számít jó lehet, de azért ma ez még sokunknak nem elérhető. Pláne úgy hogy személyes véleményem szerint ezek akkor érnek vmit ha napelem, napkollektor barátaival használod.

Léteznek még egyéb alternatívák is, de azokat mi tapasztalat és információ hiányában most kizártuk.

Mi azt a döntést hoztuk,- bár jó lett volna a gázt be se vinni az épületbe-, hogy most maradjon a gáz, de már gondolva a jövőre, a csöveket behúzzuk, hogy később nagyobb bontás nélkül tudjunk átállni. Nem biztos hogy ez hamar eljön, de ha azt nézzük, hogy 2021 utántól már csak passzív házat lehet építeni, aminek az egyik feltétele a megújuló enegergia, ki tudja, hogy ez majd hogy lesz támogatva. Lehet úgy fogják majd dobálni utánad… 🙂

Tehát, gázfűtés, padlófűtéssel kombinálva, ja és terveztünk egy kandallót is. Ó de romantikus, mi? Ez nem lesz rákötve a fűtés rendszerre, mert nagyon megbonyolítaná az egészet. Viszont amit tervezünk az egy hőcserélős szellőztető rendszer. Sokat olvastam hogy ez kell – nem kell, jó – nem jó, míg végül meggyőztem magam.

folyt köv…